Zomerschool

Elke zomer organiseert Mondiale Werken twee zomerscholen voor leerlingen van het lager onderwijs. Hier spijkeren ze hun Nederlands en rekenen bij, werken we aan leerachterstanden en hebben ze vooral enorm veel plezier!

Elke klas heeft één of twee vaste begeleiders. Zij worden in voor- en namiddag ondersteund door 2 of 3 vrijwilligers. In de voormiddag zijn we vooral bezig met het opfrissen en aanleren van wiskunde en taal, in de namiddag is er elke dag een toffe activiteit gepland op verschillende plekken in en buiten Lier. Per klas zitten er ongeveer 8- 10 leerlingen, zodat elk van hen goed ondersteund kan worden en extra begeleiding kan krijgen wanneer nodig. 

Dit evenement wordt een jaarlijkse traditie waarbij we genieten van het enthousiasme en vreugde tussen kinderen, vrijwilligers, medewerkers, ouders en externe organisaties.

Doe je graag mee? Bekijk zeker de vacatures onderaan de pagina. Kinderen worden ingeschreven via de scholen van Lier.

Geschiedenis

De voorloper van de zomerschool was het zomerprogramma, dat we in 2018 en 2019 organiseerden. Kinderen van zes tot twaalf namen deel aan 3 activiteiten per week, voor 5 weken.

In 2020, in de nasleep van de eerste lockdown, organiseerden we de eerste zomerschool. Zo hielpen we de kinderen die door het thuisblijven een achterstand hadden opgelopen, vooral in hun Nederlands en rekenen. 95 kinderen namen deel.

Aan de zomerscholen 2021 namen 116 kinderen deel (leerlingen van 10 verschillende scholen in Lier). Dat allemaal dankzij 45 vrijwilligers, 11 jobstudenten, de coördinatoren en de stad Lier. Er waren twee periodes van telkens 10 schooldagen.

In 2022 werd de zomerschool opnieuw georganiseerd, weer twee zomerscholen van 10 dagen met een totaal van 133 kinderen. Meer dan 30 vrijwilligers en jobstudenten zetten zich in. De doelen werden bijgesteld naar taal, leren leren en sociale vaardigheden. Er werd een OKAN-klas ingericht en de computerklas werd opgesteld om enkele flexibele rekenmomenten te voorzien. Er werden 120 namiddagactiviteiten voorzien.

Enkele getuigen

Ahlam, die jobstudente was op de zomerschool, geeft haar ervaring:

“Ik heb enorm genoten van deze zomerschool. Het was een unieke ervaring. De liefde van de kinderen en die lach op hun gezichten was voor mij het beste. Deze zomerjob was als geen ander. Ik had niet gevoel dat ik moest werken, maar elke dag plezier kon maken met de kinderen.  Alles was heel goed geregeld door Tom, Els en Esma (de coördinators, red.). Zeker een ervaring die mij zal bij blijven.”

Onderaan vind je een paar uitspraken die Aya en Kerem, twee leerlingen van de zomerschool, met ons meedeelden:

“Volgend jaar kom ik terug.”

“Een leuke zomerschool met leuke activiteiten en lieve juffen en meesters”

“We leren nieuwe dingen en daarna gaan we altijd iets leuk doen”

Data Zomerscholen 2023:

6 juli t.e.m. 19 juli
26 juli t.e.m. 8 augustus