De zoektocht naar een huurwoning

Het zoeken naar een huurwoning

Een kwaliteitsvolle en betaalbare woning vinden, is voor de mensen die tot de doelgroep van Mondiale Werken Regio Lier behoren niet gemakkelijk. Ze schrijven zich dan wel in op de wachtlijst van de sociale huisvestingsmaatschappijen en de sociaal verhuurkantoren, maar het kan heel lang duren voor ze iets vinden. Daarom zoeken ze zelf een woning op de privémarkt, wat een stuk duurder is.

Via het project ‘woonhulp’ probeert MoWe hen te helpen. Bijvoorbeeld in de woonclub gaan de kandidaat-huurders samen met de vrijwilligers op zoek naar een geschikte woning. 

Als je zelf op zoek gaat naar een kwaliteitsvolle woning, geeft MoWe je graag een aantal tips mee:

Algemene tips

  1. Bepaal welke maandelijkse huurprijs voor je haalbaar is 

Je budget is een van de belangrijkste factoren om te bepalen welke woning je kan huren. Hierbij breng je best alle mogelijke kosten in rekening. Zo weet je hoeveel de maximale huurprijs mag bedragen. Houd daarom rekening met:

  • Het bedrag dat je maandelijks betaalt om de huurwaarborglening terug te betalen
  • De maandelijkse vaste kosten (water, elektriciteit, gas, internet, brandverzekering)
  1. Denk na over de grootte van je woning

Bekijk vooraf welke bewoonbare oppervlakte je nodig hebt, want vooral dat bepaalt de huurprijs. Hierbij kan je je vragen stellen zoals

  • Hoeveel kamers heb ik nodig?
  • Hoeveel personen zullen in het huis wonen? Wat hebben zij nodig?
  1. Bepaal waar je wilt wonen

In welke buurt, gemeente of stad zou je graag willen wonen? Informeer je goed over de huurprijzen. Alleenstaanden kunnen best op zoek gaan naar een studio of appartement in (grotere) steden. Grote gezinnen zullen meer nood hebben aan een grotere woning en kijken best buiten de grote steden.
Daarnaast moet je rekening houden met de afstand naar je werk en de school en eventueel de mogelijkheden qua openbaar vervoer. 

  1. Immowebsites 

Als je al die zaken voor jezelf bepaald hebt, kan je daarna op immowebsites naar een geschikte woning zoeken. De meest bekende immowebsites waar je zeker eens op kan kijken zijn:

WWW.IMMOWEB.BE
WWW.IMMOVLAN.BE
WWW.ZIMMO.BE
WWW.2DEHANDS.BE/IMMO
WWW.IMMOSCOOP.BE
WWW.KOOPJESKRANT.BE/IMMO/TE-HUUR
WWW.IMMOPROXIO.BE