De zoektocht naar een koopwoning

Een koopwoning

Ben je op zoek naar een koopwoning? Er zijn verschillende mogelijkheden om je zoektocht te starten. Je kunt een makelaar een zoekopdracht geven om een woning te vinden of je kunt zelf een woning zoeken via immowebsites zoals Immoweb of Zimmo

Mondiale Werken Regio Lier geeft je alvast een aantal tips en belangrijke informatie mee bij het zoeken naar een koopwoning:

  1. Algemene tips
  • Bepaal je budget
  • Denk na over de grootte van je woning
  • Ga na welke werken je zelf of met de hulp van anderen zou kunnen uitvoeren
  • Bepaal waar je wilt wonen
  1. Informeer je goed

Als je een koopwoning hebt gevonden waar je graag zou willen wonen, hou je best volgende zaken in het achterhoofd:

  • Probeer de woning meerdere keren te bezichtigen. Zo merk je zaken op die je voordien niet zag.
  • Heb je advies nodig en ga je de woning bezichtigen, probeer dan iemand mee te nemen die technische kennis heeft en de kwaliteiten van een woning kan beoordelen .
  1. Lening aanvragen

Een huis kopen is erg duur. Daarom ga je waarschijnlijk een hypothecaire lening aangaan. Je kan bij verschillende instanties lenen:

  • Banken
  • Verzekeringsmaatschappijen
  • Huisvestingsmaatschappijen 

Je kan hiervoor beroep doen op een kredietbemiddelaar. Hij gaat samen met jou op zoek naar een passende lening. De kredietbemiddelaar verzorgt ook de contacten met de instantie waarbij je gaat lenen.

Informeer ook of je in aanmerking komt voor een sociale lening. Hier vind je meer informatie over de voorwaarden.

  1. Verzeker je tegen brand en schade

Als je een huis koopt, sluit je best een brandverzekering af. Het is geen verplichting, maar het wordt sterk aangeraden. Als je bijvoorbeeld schade aanricht bij je buren, dekt de brandverzekering deze schade ook.

  1. Extra kosten bij het kopen van een huis 

Naast de kostprijs van het huis zijn er nog allerlei extra kosten. Zo betaal je belastingen op de aankoopprijs:

Je betaalt ook de kost van de notaris. 

  1. Verkoopovereenkomst en notariële akte

De verkoopovereenkomst is het bewijs dat de koper en verkoper tot een akkoord zijn gekomen en dat het contract is afgesloten. Als er bepaalde zaken onzeker zijn, omdat je bijvoorbeeld nog niet weet of je een lening krijgt, dan kan je kiezen voor een verkoopovereenkomst met opschortende voorwaarden. Dit wil zeggen dat je met de verkoper overeenkomt dat de verkoop van die voorwaarden afhangt. 

Binnen de 4 maanden na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst moet de notaris de notariële akte opstellen. Dit is een document dat de verkoop van een woning wettelijk bezegelt.  

Voor meer informatie kan je bij een notaris terecht. 

  1. Beperkt budget?

Heb je een beperkt budget? Ook dan bestaat er de mogelijkheid om je eigen huis te kopen. Hier kan je vinden of je in aanmerking komt voor een sociale koopwoning. Of misschien kom je in aanmerking voor een sociale lening. 

Meer informatie over het kopen van een woning kan je vinden op de website van de Vlaamse Overheid