Een woning zoeken: woonclub en huisvestingsfonds

Op zoek naar een woning en vind je het moeilijk om er één te vinden? Het woonhulpproject van Mondiale Werken Regio Lier ondersteunt vluchtelingen, daklozen, asielzoekers en andere mensen in een kwetsbare positie. We leggen voor jou het eerste contact met de privé-eigenaar of het immokantoor. Tijdens het bezoek aan een woning kunnen kandidaat-huurders aan de vrijwilligers van MoWe vragen of ze mee de woning willen bezichtigen.

1. Een woning zoeken: woonclub en huisvestingsfonds

Woonclub

Mondiale Werken organiseert minstens 7 keer per week een woonclub op afspraak. Dit gebeurt minstens 6 keer per week in Lier en 1 keer om de 14 dagen in Bonheiden en in Putte.
Eerst komen de mensen op een intakegesprek waarin ze vertellen wie ze zijn, wat voor soort woning ze zoeken en in welke regio ze willen wonen. Dan maakt MoWe een afspraak met hen zodat ze naar de woonclub kunnen komen. Hier gaan ze samen met onze medewerkers op zoek naar een geschikte woning via onder meer immo websites. Een andere optie is dat MoWe hen op de hoogte houdt als we een woning vinden. 

Voor wie?: vluchtelingen, daklozen, asielzoekers en andere mensen in een kwetsbare positie

Contact: via woonhulp.regiolier@gmail.com of 0493 40 78 00. 

Locatie:  

Lier: Leescafé, Deensestraat 6 2500 Lier

Bonheiden: Dienstencentrum De Metteberg, Sint-Maartensberg 2, 2820 Bonheiden 

Putte: Dienstencentrum Het Lijsternest, Lijsternest 26, 2580 Putte

Wanneer?:

(Lier)

Dinsdag: 10u – 12u en 18u30 – 20u30

Woensdag: 14u – 16u40

Donderdag: 10u – 12u en 13u – 15u

(Bonheiden)

Donderdag: 13u30 – 15u30

(Putte)

Maandag: 14u – 16u 

* Wijzigingen van de planning zijn mogelijk in vakantieperiodes en op feestdagen of omwille van de onbeschikbaarheid van de locaties.

Huisvestingsfonds

Veel erkende vluchtelingen moeten binnen een termijn van 3 maanden de asielopvang verlaten en een woning vinden. Daarbovenop moeten ze ook nog eens de huurwaarborg betalen die vaak 3 maanden huur bedraagt. Daarom richtte Mondiale Werken in samenwerking met enkele sympathisanten het ‘huisvestingsfonds’ op. Bij het huisvestingsfonds kunnen vluchtelingen renteloos geld lenen om hun huurwaarborg, de eerste maand huur en/of de kosten van plaatsbeschrijving te betalen. Het huisvestingsfonds is subsidiair en wordt gesteund door de Koning Boudewijnstichting. 

2. Transitwoningen

Mondiale Werken biedt transitwoningen aan voor mensen met een hoge woonnood. Er zijn momenteel 13 transitwoningen in onze regio: 1 in Lille, 1 in Borsbeek, 1 in Edegem, 1 in Boechout, 2 in Lint, 2 in Koningshooikt en 5 in Lier. De transitwoning is een tijdelijke verblijfplaats voor maximaal 1 jaar tot de mensen een woning hebben gevonden. Ondertussen gaat MoWe met deze mensen in de woonclub op zoek naar een woning. Bovendien verhuurt MoWe drie woningen van Wooncoop voor een periode van 9 jaar. De realisatie van deze 3 woningen gebeurde in samenwerking met De Woongenoten. 

3. Woonbegeleiding

Voor nieuwkomers in België is het niet makkelijk om hun weg te vinden in een nieuw land. Ze moeten een woning vinden en daarbij moeten ze verschillende documenten en andere praktische zaken in orde brengen.  

Daarom is er de woonbegeleiding van Mondiale Werken. MoWe biedt huurders extra ondersteuning bij het invullen van formulieren, het regelen van nutsvoorzieningen, de werking van instanties, enz.
Verder geven de woonbegeleiders uitleg aan vluchtelingen over de leefgewoontes en wooncultuur van België.
De vrijwilliger volgt de gezinssituatie mee op en helpt bijvoorbeeld bij het contact met de school, de begeleiding bij een doktersbezoek, met de opvolging van de administratie en de eventuele doorverwijzing naar andere instanties. 

Op die manier bouwen de vrijwilligers een hechte band op met het gezin.