Getuigenis Abdikadir

Ik ben Abdikadir Nuur en ik ben 26 jaar. Ik ben afkomstig van Somalië, maar ik ben zes jaar geleden met de boot naar België gekomen. Ik ben van Somalië naar Libië gegaan, van Libië naar Italië en van Italië naar België. We reisden met een kleine boot en de reis was gevaarlijk, maar ik ben gelukkig veilig aangekomen in België. 

Ik moest vluchten uit mijn thuisland omdat het er niet veilig was. Er zijn verschillende terroristische organisaties actief in Somalië. Eén van die terreurorganisaties heeft tien jaar geleden een bom gegooid op de auto van mijn vader. Mijn vader is daarbij omgekomen. De bom heeft mij ook geraakt in mijn rug. Daardoor moest ik vier keer geopereerd worden. Ik heb dat overleefd. Maar mijn vader is helaas gestorven. 

Mijn zus en ik gingen in diezelfde periode ook naar school in Somalië. Maar de school werd beschoten door terreurorganisaties. En tijdens zo’n beschieting is mijn zus ook overleden. Daarom zijn mijn moeder en ik gevlucht naar België. Mijn moeder is uiteindelijk wel teruggekeerd naar Somalië. Helaas is ze daar ziek geworden. Ze had suikerziekte en nog andere gezondheidsproblemen en is uiteindelijk overleden. 

Toen ik aankwam in België heb ik meteen gevraagd om een tijdelijke woonplaats. Ik heb toen voor een periode van zeven maanden onderdak gevonden in een asielcentrum. Mijn vrouw en kind waren toen nog in Somalië, maar ze zouden spoedig ook naar België komen. Daarom ging ik op zoek naar een appartement. Iemand van het OCMW heeft me toen in contact gebracht met Tom van MoWe.

Ik heb toen naar Tom gebeld. Ik heb heel mijn situatie uitgelegd en ik vertelde dat ik op zoek was naar een woning. Tom heeft me direct geholpen en ik ben ook een paar keer bij hem langs geweest. Daar heb ik ook een paar vrijwilligers van MoWe ontmoet die mensen helpen met een woning te vinden. Zij hebben me geholpen en kort daarop kon ik op een studentenkamer in Lier verblijven.

Toen ik naar België kwam, zijn mijn vrouw en kind niet meteen meegekomen, maar later zijn ze wel overgekomen uit Somalië. Ik heb in Brussel meteen aangegeven dat ik graag mijn vrouw en kind ook naar hier wilde laten komen en gelukkig is dat ook gelukt. Het was een lang proces. Ik kreeg pas na zes maanden de visa voor mijn vrouw en kind. Ondertussen zijn ze twee jaar hier. Ook daarbij hebben de mensen van MoWe me geholpen.

Nadat mijn situatie zo verbeterd was, ben ik zelf ook veel gaan helpen bij MoWe, bijvoorbeeld met verhuizen. In die periode had ik nog veel vrije tijd omdat ik nog niet werkte. Ik volgde toen wel al Nederlandse les, maar daarnaast had ik dus nog veel vrije tijd. Nu heb ik iets minder tijd, maar als ik tijd heb, help ik graag. Ik help soms ook als tolk als nieuwe Somalische families MoWe contacteren. Ik help graag omdat ik zelf in het verleden ook zo goed werd geholpen. 

Het is ook via MoWe dat ik mijn Nederlands heb kunnen verbeteren. Bij de Nederlandse conversatie babbelen we veel, we oefenen ons Nederlands. Toen ik daar de eerste keer kwam, moest ik vertellen wie ik was en waar ik vandaan kwam. Het is niet gemakkelijk, maar ik heb mijn Nederlands echt goed kunnen verbeteren. We doen daar veel taaloefeningen. Er zijn ook altijd een aantal vrijwilligers die je helpen als je niet goed weet hoe je iets moet schrijven of uitspreken. 

De mensen van MoWe hebben me ook geholpen in mijn zoektocht naar werk. Via Tom had ik in het begin een job op een boerderij gekregen. Maar ik bleek allergisch te zijn aan dieren. Daarom ben ik gestopt en ben ik op zoek gegaan naar ander werk. Ik werk nu als orderpicker in een magazijn. Daar heb ik ook een opleiding heftruck voor gevolgd bij VDAB. Ik werk wel nog steeds volgens dag- of weekcontracten. Ik hoop dat ik binnenkort een vast contract krijg.

We zijn nu zes jaar verder. Mede dankzij MoWe heb ik hier een mooie toekomst voor ogen. Ik wil heel graag in België blijven en in Lier blijven wonen. Mijn kinderen gaan hier naar school, ik heb hier veel vrienden gemaakt en een opleiding gevolgd. Ik denk dat mijn Nederlands nu ook goed genoeg is om hier te kunnen blijven wonen. Lier is ook een mooie en rustige stad. De situatie in Somalië is ook nog steeds heel onveilig, dus ik blijf graag in België met mijn gezin.