Getuigenis Feras Almadhoun

Mijn naam is Feras Almadhoun en ik kom uit Palestina. Sinds december 2018 ben ik in België. Ik ben naar hier gekomen omdat het in Palestina niet meer veilig was. In mijn land is er veel oorlog en geen stabiliteit en daarom besloot ik om naar België te gaan en hier een leven op te bouwen. 

Toen ik in 2018 naar België kwam, woonde ik een tijd in een LOI-woning in Lier, samen met andere mensen die moesten vluchten. Ik had een verblijfskaart, maar na 60 dagen moest ik vertrekken uit de woning. Dankzij het OCMW leerde ik Mondiale Werken kennen en zij hielpen mij om een huis te vinden. Twee dagen per week ging ik dan samen met hen op zoek naar een woning in Lier of in de regio Antwerpen. 

Het was niet zo makkelijk om een woning te vinden. Eerst vond ik een studio in Antwerpen waar ik een tijdje woonde, maar toen mijn familie naar België kwam, moesten we verhuizen. Een studio was voor zes personen namelijk erg klein. Ik besloot om opnieuw de hulp van Mondiale Werken te vragen om een woning te vinden. Het duurde erg lang voor ik een woning vond. Een huis zoeken als vluchteling zonder werk is erg moeilijk, vooral voor een grote familie van zes personen. MoWe heeft veel woningen gevonden voor ons, maar telkens als de medewerkers van MoWe naar de eigenaars van die woningen belden en hoorden dat we vluchtelingen waren, weigerden ze. We kregen dan te horen dat onze familie te groot was of dat ik geen werk had.

Ik besloot dan maar om zelf op zoek te gaan. Ik kreeg nog steeds hulp van Mondiale Werken en ze gaven me websites door. Als ik dan iets vond, kon de vzw naar de eigenaars bellen. De zoektocht duurde langer dan verwacht en in januari 2020 vertelde MoWe ons dat ze een transitwoning ter beschikking hadden. In februari 2020 trokken mijn gezin en ik in de woning en Mondiale Werken stuurde vrijwilligers om ons te helpen om alles schoon te maken, te verhuizen en te schilderen. Ik besloot om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan en knapte mee de transitwoning op. 

Mijn kinderen waren erg blij met de woning. Ze was groot en had een mooie tuin waar de kinderen in konden spelen. Jammer genoeg hadden we maar een contract voor 6 maanden en moesten we dan de woning weer verlaten. Ondertussen zocht ik wel verder naar een eigen woning, maar ik kreeg telkens negatieve reacties en was erg teleurgesteld.

In augustus 2020 vertelde MoWe dat ze een woning in Leuven hadden gevonden. We waren zo blij om dit te horen! Het was een mooi huis met een tuin en in het midden van het centrum. Tijdens het Suikerfeest kregen we te horen dat het ons huis werd, dus het was meteen twee keer feest voor ons! Eindelijk had ik het gevoel dat ik in België thuis was. Eindelijk had ik een eigen huis. Mondiale Werken hielp ons daarna nog met andere zaken die betrekking hebben op de woning zoals de huurwaarborg, een aanvraag indienen bij Wonen Vlaanderen, de verzekeringen, de bank en nog veel meer. 

Feras met zijn familie in hun nieuwe woning

Ondertussen wonen mijn gezin en ik al 8 maanden in deze woning in Leuven. Ook nu krijgen we nog hulp van Mondiale Werken. Zo hielpen ze ons om de kinderen in te schrijven in een school en bij een voetbalclub. Als er leuke activiteiten of festivals zijn voor kinderen, belt Mondiale Werken me op.

Het was een helse zoektocht, maar ik ben blij dat ik dit huis gevonden heb dankzij Mondiale Werken. Ik hoop dat ik ooit kan terugkeren naar mijn thuisland, maar voorlopig blijven we in België vanwege de veiligheid, het goede onderwijs en de gezondheidszorg. 

Op dit moment volg ik een IT-opleiding bij Intec Brussel. Daarnaast heb ik al twee diploma’s op zak, een diploma Computer- en netwerk ingenieur en een diploma businessadministratie en management. Dankzij mijn nieuwe opleiding die ik nu volg, hoop ik dat ik iets vind dat aansluit bij mijn interesse in de IT-sector.