Samen inburgeren

‘Het project Samen inburgeren’ startte onder de vleugels van stad Lier ongeveer zeven jaar geleden. ‘Samen inburgeren’ is een initiatief dat jaarlijks hernomen wordt waarbij Lierenaars en nieuwkomers of inburgeraars met elkaar kennismaken, Nederlands oefenen en aangename activiteiten aangaan. Het traject start in het voorjaar en eindigt in december. In corona tijd lag het project stil. Het werd heropgestart in het najaar van 2021 om effectief van start te gaan op 15 mei 2022. Jaarlijks worden een vijftal gezamenlijke ontmoetingen voor buddy’s én inburgeraars voorzien: een kennismaking, een start, een informele ontmoeting en ontspanning,  een intervisiemoment en een slotevenement. De Lierse coaches of buddy’s zijn mannen en vrouwen of gezinnen die nieuwkomers willen verwelkomen, wegwijs maken én concreet ook Nederlands oefenen met hen. Zowel voor de coaches of buddy’s als voor de inburgeraars gaan er intakegesprekken vooraf aan de selectie van de duo’s. 

Doorgaans vormen de Lierenaars (in het project ‘coaches’ of ‘buddy’s’ genoemd) en inburgeraars dus een duo, maar een match tussen families is evengoed mogelijk. 

Voor wie?: ‘Samen inburgeren’ richt zich tot nieuwkomers of inburgeraars die niveau Nederlands 2.1 haalden zodat zij min of meer vlot kunnen communiceren en afspraken maken met de vrijwillige Lierenaars. 
Contact: sameninburgeren.lier@gmail.com 

Getuigenis: Artikel-Peperbus-getuigenis-Wouter-Anas

Partner: Stad Lier