T3 – Talent, Taal, Toekomst

Met dit ESF-project worden er outreachende en geïntegreerde acties opgezet om anderstalige mensen te ondersteunen in een traject voor wie werk niet meteen realistisch of duidelijk is. Ook voor trajectbegeleiders kan het lastig zijn om het arbeidspotentieel in te schatten of een gesprek rond werk aan te gaan. Vaak is taal hierin een drempel, maar zijn er ook nog andere randvoorwaarden die de arbeidsmarkt nog onbereikbaar maken voor deze personen. 

Daarin trachten wij, samen met vzw WEB, een traject aan te bieden, waar we inzetten op het versterken van taal en competenties, werken rond randvoorwaarden en oriënteren naar werk. Het doel hiervan is versneld activeren. 

Elke persoon is anders en heeft andere noden. Het is voor ons vooral belangrijk dat we op maat van het individu gaan werken op vlak van werk. Elk traject is dus anders. Toch zijn er focuspunten, zoals het vinden van een realistisch jobdoelwit, het verduidelijken van de arbeidsattitudes nodig voor de Belgische arbeidsmarkt en sociale vaardigheden. Daarnaast heeft ook elk jobdoelwit eigen randvoorwaarden: moet er kinderopvang voorzien worden? Kan er gewerkt worden met de computer?…

Dit zijn allemaal zaken waar wij, als coaches, intensief met de deelnemer aan werken gedurende 6 tot 9 maanden. 

In de loop van het traject wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgemaakt dat een leidraad vormt om deze werkdoelen te realiseren. Het kennen en vlot spreken van de Nederlandse taal, maakt het deelnemen aan de arbeidsmarkt een stuk makkelijker.
Daarom wordt er gedurende het hele traject ingezet op taalondersteuning en het oefenen van Nederlands in de context van een werksituatie. 

We zetten in op arbeidsmarktgerichte groep modules, vrijwilligerswerk, oriënterende stages, assessments op de werkvloer, bedrijfsbezoeken, conversatietafels…, waar de competenties gemeten en versterkt kunnen worden. 

Het doel van dit project is anderstalige mensen een stapje dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. 

De deelnemers worden vaak voorgedragen door het OCMW van Lier, Berlaar en Nijlen, maar in principe kan iedereen kandidaten toeleiden.

Contact: femke.mowe@gmail.com of via 0493081155 

Partners: We hebben een actief partnerschap met vzw WEB en OCMW Turnhout en Stadsregio Turnhout-VINAC. Daarnaast werken we samen met VDAB en de OCMW’s uit Lier, Nijlen en Berlaar. 

Periode: Deze opdracht loopt van januari 2020 tot en met december 2023. Dit project komt tot stand met financiële ondersteuning van ESF en de lokale overheden Lier, Berlaar en Nijlen.