Zomerscholen

Elke zomer organiseert Mondiale Werken twee zomerscholen voor leerlingen van het lager onderwijs, en sinds 2023 één voor kindjes uit de derde kleuterklas. Hier spijkeren ze hun Nederlands en rekenen bij, werken we aan leerachterstanden en hebben ze vooral enorm veel plezier!

Elke klas heeft één of twee vaste begeleiders. Zij worden in voor- en namiddag ondersteund door 2 of 3 vrijwilligers. In de voormiddag zijn we vooral bezig met het opfrissen en aanleren van taal, maar ook met rekenen (lager), knutselen en sociale vaardigheden. In de namiddag is er elke dag een toffe activiteit gepland op verschillende plekken in en buiten Lier. In elke klas zitten ongeveer 10- 12 leerlingen, zodat elk van hen goed ondersteund kan worden en extra begeleiding kan krijgen wanneer nodig. 

Dit evenement wordt een jaarlijkse traditie waarbij we genieten van het enthousiasme en de vreugde tussen kinderen, vrijwilligers, medewerkers, ouders en externe organisaties.

Doe je graag mee? Hou dan zeker de website in het oog, enkele maanden op voorhand publiceren we de vacatures. Kinderen worden ingeschreven via de scholen van Lier.

Geschiedenis

De voorloper van de zomerschool was het zomerprogramma, dat we in 2018 en 2019 organiseerden. Kinderen van zes tot twaalf namen deel aan 3 activiteiten per week, voor 5 weken.

In 2020, in de nasleep van de eerste lockdown, organiseerden we de eerste zomerschool. Zo hielpen we de kinderen die door het thuisblijven een achterstand hadden opgelopen, vooral in hun Nederlands en rekenen. 95 kinderen namen deel.

Aan de zomerscholen 2021 namen 116 kinderen deel (leerlingen van 10 verschillende scholen in Lier). Er waren twee periodes van telkens 10 schooldagen. Om de klassen beter te organiseren, namen we jobstudenten in dienst, die elks verantwoordelijk waren voor één klas waar ze lessen gaven en de dagen inrichtten. Dankzij 45 vrijwilligers, 11 jobstudenten, de coördinatoren en de stad Lier, kwamen de deelnemers fris aan op het nieuwe schooljaar.

In 2022 werd de zomerschool opnieuw georganiseerd, weer twee zomerscholen van 10 dagen met een totaal van 133 kinderen. Meer dan 30 vrijwilligers en jobstudenten zetten zich in. De doelen werden bijgesteld naar taal, leren leren en sociale vaardigheden. Er werd een OKAN-klas ingericht en de computerklas werd opgesteld om enkele flexibele rekenmomenten te voorzien. Er werden 120 namiddagactiviteiten voorzien.

En ook in 2023 zette de groei zich voort: met hetzelfde concept als vorig jaar ontvingen we 141 kinderen, enthousiast begeleid door 11 jobstudenten en 33 vrijwilligers. De OKAN-klas werd uitgebreid en ontving voornamelijk kinderen (5-6de leerjaar) van de opvangcentra in Broechem en Berlaar. Uitstappen waren er onder andere naar Brussel, Antwerpen, Mechelen en Bokrijk.

In 2023 lanceerden we ook een nieuw project: de Kleuterzomerschool. Hier ontvingen we 17 kinderen die in september de overstap naar het eerste leerjaar zouden maken. Deze werden begeleid door 3 jobstudenten en 6 vrijwilligers, over eenmaal tien dagen. Naast oefenen op de taal deden ze creatieve opdrachten, dans & muziek, en uitstappen naar onder andere de speeltuin en de boerderij.

Enkele getuigen

Ahlam, die jobstudente was op de zomerschool, geeft haar ervaring:

“Ik heb enorm genoten van deze zomerschool. Het was een unieke ervaring. De liefde van de kinderen en die lach op hun gezichten was voor mij het beste. Deze zomerjob was als geen ander. Ik had niet gevoel dat ik moest werken, maar elke dag plezier kon maken met de kinderen.  Alles was heel goed geregeld door Tom, Els en Esma (de coördinators, red.). Zeker een ervaring die mij zal bij blijven.”

Onderaan vind je een paar uitspraken die Aya en Kerem, twee leerlingen van de zomerschool, met ons meedeelden:

“Volgend jaar kom ik terug.”
“Een leuke zomerschool met leuke activiteiten en lieve juffen en meesters”
“We leren nieuwe dingen en daarna gaan we altijd iets leuk doen”

Zomerschool Lager onderwijs, 2020
Zomerschool Lager onderwijs, 2022
Zomerschool Lager onderwijs, 2023
Zomerschool Kleuters, 2023
Zonder onverwachtheden vinden ook in 2024 weer Zomerscholen plaats,
waarover later meer.